ПОСЕТА МУЗЕЈУ

18. 11. 2017.

У сарадњи са  музејом „21 октобар“ наставници историје Алекса Игњатовић и Јелена Милосављевић и наставница српског језика  Љиљана Ћуковић организовали су посету Спомен парку у Шумарицама и музеју „ 21 октобар“. Посета је организована  са циљем да се ученицима приближи наша прошлост и помогне у разумевању онога што се догодило 21. октобра 1941.

Минибус је по договору сачекао ученике ипред школе и истим смо обишли цео комплекс Спомен парка у Шумарицама. У току обиласка кустоси из музеја су говорили о сваком споменику  и њиховој симболици, о страдалима , ко су били они и о броју старадалих. Ученици су са великом пажњом све то слушали и постављали питања на шта су добијали комплетне одговоре и објашњења.

По обиласку спомен парка стигли смо у музеј  и уз причу и сва потребна објашњења кустоса ученици су се упознали са сталном поставком и са великим интересовањем погледали изложбу карикатура  које су пристигле са свих страна света на конкурс који је расписао музеј а у вези са Другим светским ратом. Ученици су пажљиво и са великим интересовањем слушали. Посебно су се задржали код паноа где су биле изложене последње поруке које су на комадићима папира написали заробљеници у топовским шупама чекајући да их изведу на стрељање. Велики утисак на ученике је оставила соба која се зове Крвава бајка и ту су имали доста питања.

Након тога ученици су добили послужење, а потом у сали учествовали у радионици и у писаном облику одговарали на питања у вези са оним што су видели и чули од кустоса.

Утисци ученика  су били јако позитивни иначе било је десет ученока петог разреда.

 

Наставници и ученици се захваљују особљу музеја на топлом дочеку и гостопримству.